Opiskelijan sanakirja

A

AHOT

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisella ja tunnustamisella (AHOT) tarkoitetaan kun opiskelijan aikaisempia opintoja ja osaamista voidaan arvioida ja hyväksyä osana opintoja.
Itä-Suomen yliopiston opiskelijaksi hyväksytty opiskelija voi hakea kirjallisesti osaamisensa tunnistamista ja tunnustamista, mikäli osaaminen vastaa opetussuunnitelmassa esitettyjä tavoitteita sisällöltään ja tasoltaan.
Lue lisää: https://kamu.uef.fi/student-book/aiempien-opintojen-hyvaksiluku-ahot/

Aineopinnot

Aineopinnot ovat perusopintojen jälkeen suoritettava, yleensä noin 35 opintopisteen opintokokonaisuus.

Akateeminen vapaus

Opiskelijan vapaus ja oikeus oppia ja tehdä valintoja ja suunnitelmia liittyen opiskeluunsa, sekä vapaus osallistua opetukseen.

Akateeminen vartti

Akateeminen vartti pelastaa aamu-uniset opiskelijat.Opetus yliopistolla alkaa aina 15 minuuttia yli tasatunnin, ellei toisin ole ilmoitettu. Eli luento klo.12-14 alkaa 12.15. Jos opetus on ilmoitettu alkavaksi klo.12:00, se alkaa tasan kahdeltatoista. Tentit alkavat aina tasatunnein.

Ausku

Auskultantti eli opeharjoittelija/opeopiskelija.

D

Dekaani

Dekaanin tehtävänä on johtaa ja valvoa tiedekunnan toimintaa sekä toimia tiedekuntaneuvoston puheenjohtajana. Tiedekunnan dekaani allekirjoittaa esimerkiksi tiedekunnan opiskelijavalintaan liittyvät päätökset sekä tutkintotodistukset.

Demo

Demo eli demonstraatio on luentoon tai harjoitustyöhön liittyvä havaintoesitys tai havainnollistava harjoitus. Demo on toiminnallisempaa (usein myös käytännöllisempää ja konkreettisempaa) opiskelua kuin luennot.

E

Edari eli edustajisto

Edustajisto on ylioppilaskunnan korkein päättävä elin. Edustajistovaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki ylioppilaskunnan jäsenet.

Edunvalvonta

Opiskelijoiden edunvalvonnan tarkoitus on parantaa opiskelijoiden asemaa yhteiskunnassa. Suomessa konkreettisia edunvalvonnan aikaansaannoksia ovat mm. opintotuki, Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön palvelut sekä monipuoliset opiskelijaedut ja -alennukset.

F

Flipped classroom

Käänteisen opetuksen tavoitteena on saada opiskelijat tutustumaan uuteen asiaan ensin itsenäisesti, minkä jälkeen asian käsittelyä jatketaan yhdessä oppitunnilla.

H

HOPS

Henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka avulla saat kurssisi järjestykseen ja tiedät, mitä kursseja sinun tulee milloinkin suorittaa.

J

JOO-opinnot

Joustava opinto-oikeus

Joraus Ry

Aineenopettajaopiskelijoiden ainejärjestö. Jorauksen jäsenenä voit liittyä SOOL:iin. Joraus järjestää jäsenilleen tapahtumia yhdessä muiden ainejärjestöen kanssa. Lisäksi Joraus huolehtii opiskelioiden eduista ja hyvinvoinnista kampuksella. 
Lisätietoa Jorauksesta? http://jorausry.blogspot.com/

K

Kaksiportainen tutkinto

Tutkinto, joka koostuu sekä alemmasta (kandidaatin) että ylemmästä (maisterin) tutkinnosta.

Kandi

Voidaan tarkoittaa joko kandidaatin tutkielmaa (“Kirjotan mun kandia”) tai henkilöä, joka on suorittanut kandidaatin tutkinnon eli Suomen yliopistojen alemman korkeakoulututkinnon (“valmistunut kandiksi”).

KV

Kansainvälinen, esim. KV-tuutori.

L

Lukuvuositarra

Lukuvuositarra osoittaa opiskelijakortin voimassaoloajan. Saat sen vuosittain opiskelijakorttiisi heti kun olet maksanut ylioppilaskunnan vuosimaksun. Lukuvuositarra oikeuttaa sinut esimerkiksi YTHS:n palveluihin, edullisiin opiskelijalounaisiin ja muihin opiskelija-alennuksiin.

LuMa

Luonnontieteet ja matemaattiset aineet

M

Maisteri

Henkilö, joka on suorittanut Suomen yliopiston ylemmän korkeakoulututkinnon eli maisterin tutkinnon.

Monimuoto-opinnot

Monimuoto-opiskelussa hyödynnetään erilaisia opetuksen ja oppimisen toteutustapoja: itsenäistä opiskelua ja ryhmätyöskentelyä, kasvokkaisopetusta ja verkko-opetusta. Työtapana voi olla mm. oppimistehtävät, harjoitukset, luennot, pienryhmätyöskentely ja ohjaus.

O

Opintojakso

Opintojakso on tiedekunnan tutkintovaatimuksissa tai opetussuunnitelmassa mainittu opiskelun kohde, joka voidaan edelleen jakaa osasuorituksiin. Opintojakson laajuus ilmoitetaan opintopisteinä. Opintojaksosta järjestettävää opetusta kutsutaan kurssiksi. Ks. myös tutkintosäännön 20 §.

Opintokokonaisuus

Opintokokonaisuus koostuu useammasta opintojaksosta, jotka ovat vaativuudeltaan samantasoisia ja muodostavat tietyn kokonaisuuden, esimerkiksi jonkin tieteenalan perusopinnot. Opintokokonaisuuksia ovat perus-, aine- ja syventävät opinnot. Tutkintotodistukseen merkitään myös ne oppiaineet, joista opiskelija on suorittanut vähintään 15 op, vaikka opinnoista ei muodostuisikaan opintokokonaisuutta.

Opinto-opas

Opinto-opas on tiedekunta- tai koulutusalakohtainen julkaisu, johon on koottu tutkintorakenteet ja tiedot suoritettavista opinnoista.

Opintopiste/noppa/OP

Standardi, jonka mukaan korkeakouluopiskelijan työmäärä mitataan. Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työpanosta. Lukuvuodessa tulisi suorittaa noin 60 opintopistettä, mikäli mielii valmistua viidessä vuodessa.

Opintosuoritusote

Opintosuoritusote sisältää kaikki opiskelijan suorittamat opintojaksot, arvosanat ja opintopisteet.

S

Seminaari / semma

Tapahtuma, jossa osallistujat esittelevät tutkimuksiaan yleisölle keskustelua varten. Seminaarilla voidaan tarkoittaa myös kandi- tai gradututkielman tekemiseen tähtäävää seminaarikurssia. Seminaarikurssi jatkuu yleensä koko vuoden, ja sen olennaisena osana on muiden osallistujien tutkimusten opponointi. Opponoinnin tarkoituksena on esittää esiteltävästä työstä rakentavaa kritiikkiä ja näin helpottaa työstä keskustelua.

Skope

Soveltavan kasvatustieteen ja opettajankoulutuksen laitos.

SOOL

Suomen opettajaksi opiskelevien liittoon voit liittyä kun olet Jorauksen jäsen. SOOL huolehtii opiskelijoiden eduista valtion tasolla, sekä ainejärjestöjen kautta. Lisätietoa SOOL:sta saat sen nettisivuilta: https://www.sool.fi/

Syventävät opinnot

Syventävät opinnot ovat perus- ja aineopintojen jälkeen suoritettavia opintoja.

T

Tiedekunta

Itä-Suomen yliopistossa on neljä tiedekuntaa; Filosofinen tiedekunta, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Terveystieteiden tiedekunta ja Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta.

Tupa

Tulliportin normaalikoulun kokoontumistila, joka sijaitsee 2. kerroksessa.

Tuudo

Tuudo on mobiilisovellus opintojen tukemiseksi.

W

Weboodi

Weboodi on opiskelijan kurssikalenteri, lukujärjestys ja opintosuoritusten rekisteri. Täällä säilytetään myös HOPS.

Y

YTHS

Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö, jonka piiriin kuuluu kaikkien yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuolto. Vuodesta 2021 lähtien myös ammattikorkeakoulujen opiskelijat ovat YTHS:n terveydenhuollon piirissä.

Ä

Ännännen vuoden opiskelija / nn:nen vuoden opiskelija

Opiskelija, joka on opiskellut yli viisi vuotta