SOOL -järjestökurssi Helsingissä 8.-9.2.2020



Jorauksen uusi hallitus on päässyt heti vuoden alusta moneen asiaan mukaan, yksi niistä oli SOOL:in järjestökurssi, joka järjestettiin reilu viikko sitten Helsingissä. Joraukselta mukana oli kolme hallituslaista, joista yksi edusti tällä kertaa virallisesti toista ainejärjestöä, mutta oli silti Jorauksen hengessä mukana! 

Nyt kun viikonlopusta on vihdoin palauduttu, olemme koostaneet teille pienen infon siitä, mitä koulutuksessa oikein puuhailtiin. Alta löydät Jorauksen hallituslaisten fiiliksiä viikonlopulta!


Yhteiset osuudet

Koulutus alkoi lauantaina yhteisellä osiolla, jossa meidät toivotettiin tervetulleiksi järkkäkurssille. Yhteisessä osiossa esiteltiin osallistujille liiton ajankohtaisia asioita ja kertoi millaisin keinoin SOOL on viime aikoina ollut mukana vaikuttamassa. Alkuun kerrottiin osallistujille olennaisimmat käytännön asiat ja pääsimme tutustumaan toisiimme hauskan harjoitteen avulla. Tämä tutustumisharjoite toimi todella hyvin suurelle porukalle ja voimme suositella sitä myös teille kokeiltavaksi, harjoite sujuu näin: Jokainen miettii post-it lapulle yhden kysymyksen vapaavalintaisesta aiheesta, jonka jälkeen lähdettään kiertämään tilaa, kysytään lapun kysymys vastaantulijalta ja vaihdetaan lappuja, voittajia ovat ne, jotka löytävät oman lapun!

Yhteisiin osuuksiin kuului molempina päivinä myös luentoja. Yksi niistä oli mielenkiintoinen ja tärkeä luento yhdistyslaista. Aiheena yhdistyslaki kuulostaa tylsältä ja puiselta, mutta luennoitsijan tapa kertoa siitä sai varmasti kaikki meistä vain janoamaan lisää. Luento-osuuden jälkeen harjoittelimme asiaa yhteisesti erilaisten tapausesimerkkien avulla, jotka auttoivat hahmottamaan yhdistyslakiasiaa huomattavasti paremmin kuin pelkkä luennointi. Jee, yhdistyslaki!! Muut yhteisten osioiden luennot käsittelivät ainejärjestötoiminnan merkityksellisyyttä ja toimijoiden omaa jaksamista sekä yhdenvertaisuutta järjestöissä. Kaikki nämä olivat erittäin tärkeitä aiheita, joista olisi voinut kuunnella ja keskustella yhdessä muiden kurssilaisten kanssa tuntitolkulla.


Talous- ja SOOL-vastaavien koulutus

Talousvastaavien koulutus oli jaettu selkeästi kahteen eri osa-alueeseen. Lauantai kului luentotyylisesti kun käytiin läpi yleisiä asioita, joita talousvastaavien alueelle kuuluu ja sunnuntaina pääsimme tositoimiin kun käsittelimme kirjanpitoa harjoitteiden avulla. Koulutus antoi todella hyvät eväät järjestötoiminnan taloudellisten asioiden hoitamiseen. Koulutuksen aikana vallitsi rento ilmapiiri ja kouluttajalta sai vapaasti kysyä ja tarkentaa asioita, myös jälkikäteen on mahdollista saada vertaistukea muilta talousvastaavilta koulutuksen jälkeen muodostetussa ryhmässä!

SOOL-vastaavien koulutuksessa vastaavien lisäksi myös SOOL:in aluetoimijat ympäri Suomen kokoontuivat yhteen miettimään ja keskustelemaan, miten omissa ainejärjestöissä voisi tuoda SOOL:ia enemmän esille. Saimme muun muassa perustietoa siitä, millainen on SOOL- vastaavan tehtäväkuva, ja käytiin läpi, mitä jäsenetuja SOOL tarjoaa. Vakuutusturvan, lomamökkien ja bensa-alennusten lisäksi hyödyllinen jäsenetu on myös Member+ palvelu, jota voin suositella kaikille SOOL:in jäsenille. Palvelu sisältää muun muassa lomatarjouksia, mökkien vuokrausta ja e-kirjojen lukemiseen tarkoitettuja palveluja. Member+ vaatii rekisteröitymisen. 

Aineenopettajaryhmän mietintöjen tuloksena syntyi ajatuksia opettajaopiskelijoille mahdollisesti tarjottavasta turvallisuus- tai ensiapukoulutuksesta, sekä mitä opettajan vastuisiin ja velvollisuuksiin kuuluu sijaisuuksia tehdessä. Joensuun tapahtumiksi ideoitiin esimerkiksi pulkkamäkeä ja SOOL:in tarjoamia aamupaloja kerran kuukaudessa.


Loppuun vielä pari vinkkiä...
...jos haluatte tietää, mitä SOOL oikeasti puuhaa, kannattaa ottaa liiton Instagram sool_ry seurantaan! 
...jos ainejärjestötoiminta kiinnostaa, tulkaa mukaan seuraamaan kokouksia tai kysykää nykyisiltä hallituslaisilta kokemuksia ja vinkkejä! Jorauksen löytää mm. TP-Hype tapahtumasta klo 10-14 Carelian aulassa.


Keväisin terveisin,
Ira, Maria ja Maiju